Dacă un student se bucură vreodată de procesul de scriere, obținerea cuvintelor pe hârtie trebuie să fie ușoară și automată. Dacă nu este, memoria lor de lucru care altfel ar fi folosită pentru a formula idei și a ordona gândurile va fi legată de actul de a pune literele și cuvintele pe hârtie. Acest lucru este ca și cum ai încerca să conduci șaizeci de mile pe oră cu denivelări de viteză pe drum. Bump după bump împiedică elevul să se ridice vreodată la viteză cu scrierea lor. Acest lucru poate duce, de înțeles, la dureri de cap și frustrare.

A fi capabil să te exprimi, să comunici idei și să rezolvi probleme sunt motive largi pentru care contează capacitatea de a scrie eficient. Dar dacă urăsc scrisul? Cum pot învăța să scrie dacă nu-i putem face să practice? A ne scoate gândurile din cap și pe hârtie (sau într-un computer) este o abilitate vitală, mai ales în lumea noastră interconectată digital, deci este important să luăm în considerare posibilele probleme pentru a ne ajuta în mod eficient studenții.

În această serie de trei părți, voi prezenta trei domenii largi de învățare să ia în considerare atunci când ajuta copilul dezvolta fundamentul necesar pentru scris de succes. În acest prim articol, considerăm transcrierea.

Scrierea este o sarcină complexă. Aceasta implică strat după strat de calificare și cunoștințe, și este nevoie de mulți ani pentru a învăța cum să scrie bine. Pentru a afla de ce scrierea îl doare pe student, puteți începe să vă uitați la straturile fundamentale ale scrisului pentru a căuta pete cu probleme. (Părinții și tutorii ar trebui să caute întotdeauna ajutor profesional pentru orice preocupări medicale sau comportamentale care depășesc aceste dificultăți de învățare de bază.)

Posibilă problemă: actul fizic de transcriere
În timp ce încercați să înțelegeți de ce elevul dvs. „urăște” scrisul, aș dori să vă sugerez să vă uitați mai întâi la capacitatea copilului dvs. de a-și transcrie gândurile. Transcrierea este actul de a scoate mesajul din capul cuiva în lumea scrisă-făcând invizibilul vizibil, ca să spunem așa. Transcrierea, atunci, necesită posibilitatea de a scrie de mână sau de a tasta.

Pentru mulți studenți, acest act fizic este un punct de durere. Din experiența mea, această abilitate fundamentală de bază este aproape întotdeauna trecută cu vederea ca o posibilă cauză a problemelor de scriere, în special la copiii dincolo de clasa întâi. Fără capacitatea de a scrie fluent, elevii se luptă să facă sarcini scrise.

Dacă ne uităm pe larg la mijloacele de a obține gânduri pe hârtie, elevii folosesc fie un instrument de scris, cum ar fi un creion sau un stilou, fie o tastatură. (Producerea scrisului prin” texting ” nu este luată în considerare aici.) Copiii învață să înțeleagă și să manipuleze un instrument de scriere la o vârstă foarte fragedă. În jurul vârstei de cinci ani, încep să formeze litere și cifre.

Modul în care învață să formeze aceste simboluri le va afecta fluența de scriere pe măsură ce mintea și abilitățile motorii se dezvoltă. (Aici, mă adresez în mod specific scris de mână, deși abilitățile formale de keyboarding ar trebui, de asemenea, să fie predate elevilor de peste opt ani, astfel încât tastarea să devină automată.) Dacă copilul dvs. nu a fost învățat în mod explicit cum să formeze scrisori eficient, lupta lor poate avea originea aici.

Formarea literelor și numerelor
Pentru a ajuta la prevenirea acestei potențiale afecțiuni a scrisului, ar trebui să-i învățăm și să-i îndrumăm în mod sistematic pe tinerii noștri cursanți să formeze corect literele și numerele. Acest lucru depășește prezentarea elevului cu un registru de lucru și obligarea acestuia să „exerseze scrierea scrisorilor.”Copiii mici nu înțeleg intuitiv convențiile de instruire tipărite care au sens pentru adulți.

De exemplu, ei nu înțeleg întotdeauna că săgețile, furnizate în mod obișnuit lângă literă, indică direcția de scriere; dacă învață să citească, adesea nu înțeleg că imaginea de pe pagină reprezintă un cuvânt care începe cu litera pe care o practică; este posibil să nu știe de unde să înceapă și să termine litera sau cum să ridice sau să nu ridice creionul.

Nimic din toate acestea nu vine în mod natural pentru tinerii studenți. Poți fi antrenorul lor. Chiar și după furnizarea de instrucțiuni inițiale, vor avea nevoie de îndrumări continue, deoarece există o tendință puternică pentru un copil de a reveni la mișcări instinctuale care împiedică fluiditatea scrisului (adică gesturi de jos în sus sau în sensul acelor de ceasornic).

Reabilitarea Scrisului De Mână
Modul de tratare și reabilitare a unui elev cu lupte de scriere depinde de mai mulți factori, inclusiv vârsta copilului și amploarea problemei. Pentru studenții cu vârsta sub șapte ani, vă recomand să reveniți la elementele de bază ale formării literelor. (Resursele Squiggle Squad handwriting oferă o abordare plăcută accident vascular cerebral cu accident vascular cerebral pentru a corecta formarea eficientă a literelor.)

În primele etape, este important ca accentul să fie pus pe direcționalitate, dimensiune și, în cele din urmă, viteză, mai degrabă decât pe aspectul produsului final. Lizibilitatea nu trebuie trecută cu vederea, desigur, dar controlul și precizia motorului vor îmbunătăți acest lucru în timp, așa că în etapele inițiale acordați o atenție deosebită procesului de formare a fiecărei litere.

Dacă scriitorul tău care se luptă are peste șapte ani, predă din nou formarea corectă a literelor (vezi ghidul pentru scrierea manuscriselor) și planifică practica zilnică care implică mișcări repetitive pentru a îmbunătăți coordonarea și fluiditatea. Amintiți-vă, scrierea de mână este în primul rând o abilitate motorie, astfel încât alte activități care necesită mișcări ale mâinilor, brațelor și degetelor vor îmbunătăți, de asemenea, rezistența și coordonarea necesare pentru scriere. Câteva idei:

Activități punct-la-punct. Aceste activități necesită ca copilul să găsească mai întâi un punct final cu ochii și apoi să întâlnească acel punct cu creionul. Acest lucru îmbunătățește coordonarea ochi-mână și controlul creionului. Există câteva activități minunat creative dot-to-dot găsite online sau în cărți pe care copiii de toate vârstele (chiar și adulții!) bucurați-vă.
Cărți de colorat. Oferind limite copiilor, paginile de colorat ajută la îmbunătățirea concentrării și preciziei cu un instrument de scriere. Recomand copiilor să folosească creioane colorate. Verificați dacă mânerul creionului este corect pentru a consolida abilitățile de scriere crossover. Când sunt gata, provocați-vă copilul să încerce activități de colorare mai dificile.
Lovituri simple pe hârtie cu linii directoare. Alegeți o singură lovitură de scriere de mână și cereți elevului să o repete pe pagină. (Vezi exemplul de mai jos.) Puneți-i să încerce cât de încet este necesar să rămână în cadrul liniilor directoare, apoi accelerați treptat. Această repetare asigură mișcarea în memoria lor musculară, făcându-l ușor și fluid.
Scrierea cursivă necesită o mișcare fluidă care permite un flux confortabil de braț și mână, producând un scenariu lizibil de care copiii se mândresc adesea. De asemenea, poate oferi o oportunitate de a rupe obiceiurile proaste de scriere care s-au format în memoria musculară a copilului dumneavoastră. Scrierea cursivă ar putea fi acea nouă abordare care vă ajută copilul să revină pe drumul cel bun pentru succesul scrisului.

Din nou, scopul final al instruirii scrisului de mână este de a ajuta copilul să dezvolte un mijloc de a-și pune gândurile pe hârtie cu ușurință, astfel încât să poată trece la aspectele mai complicate ale scrisului, cum ar fi conținutul, sintaxa și expresia.

Când elevii învață mai întâi să scrie, reduceți numărul de sarcini cognitive necesare, astfel încât elevul să se poată concentra asupra actului fizic al scrisului. Odată ce actul scrisului devine mai ușor pentru ei, atunci puteți începe să adăugați mai multe așteptări de scriere— această progresie va produce un succes mult mai bun atât în calitatea scrisului elevului, cât și în plăcerea scriitorului.

Mai multe despre autorul Holly Britton. Designerul programului Squiggle Squad, Holly Britton, M. Ed., este un specialist în curriculum și instruire cu experiență didactică în toate clasele K-8. Este autoare și vorbitoare de conferință și fostă Educatoare la domiciliu a patru copii acum adulți. Holly aduce peste 22 de ani de experiență de educație privată și publică la acest program. Holly savurează timp cu prietenii și familia ei, inclusiv calul ei, Shasta.