Mulți părinți sunt dornici ca copiii lor să învețe o a doua limbă sau chiar o a treia limbă. Nu este surprinzător, având în vedere numeroasele beneficii asociate cu a fi bilingv sau multilingv. Unul dintre beneficii este îmbunătățirea funcționării cognitive. Experții susțin că copiii bilingvi au îmbunătățit abilitățile de funcționare executivă: abilități de a controla, direcționa și gestiona atenția, precum și de a planifica. Acest lucru înseamnă că copiii bilingvi se pot concentra mai bine și mai multe sarcini mai bine decât copiii monolingvi în general, ca urmare a faptului că creierul lor este instruit să comute între două limbi de la o vârstă fragedă.

Cu toate acestea, unii părinți au încă unele îngrijorări cu privire la copiii lor care învață o a doua limbă. În acest articol, vom explora și clarifica concepțiile greșite comune ale părinților despre învățarea limbii a doua pentru copii.

Concepția greșită #1: Învățarea a două limbi nu va face decât să confunde copiii și să întârzie dezvoltarea primei limbi.

O parte din mitul de mai sus este influențată de studii învechite care nu țineau cont de factorii de mediu la acea vreme. Noile studii au dovedit contrariul. Ceea ce apare ca copii care se confruntă cu „confuzie” este de fapt amestecarea codurilor, unde împrumută vocabularele celei de-a doua limbi în comunicarea lor. Acest lucru este perfect normal. Copiii vor crește în cele din urmă din această fază în care pot controla dacă să vorbească într-o limbă sau alta.

Concepția greșită # 2: Copiii vor avea succes în învățarea unei a doua limbi numai dacă părinții lor vorbesc fluent limba respectivă.

Experții susțin că există doi factori care determină dezvoltarea limbajului copiilor: expunerea și nevoia. Având în vedere suficientă expunere naturală în medii variate, combinată cu nevoia de a folosi a doua limbă pentru a comunica cu ceilalți, copiii vor învăța să folosească fluent atât prima, cât și a doua limbă. Unii părinți care nu sunt vorbitori nativi ai celei de-a doua limbi pot recurge la găsirea unei bone pentru copiii lor sau la trimiterea lor la o școală de imersiune. Acestea nu sunt singurele opțiuni pentru a oferi copiilor expunere naturală la a doua limbă. Astăzi este mult mai ușor să găsești resurse autentice cu care să înconjori copiii, cum ar fi desene animate și cântece pentru copii pe YouTube în a doua limbă, cărți bilingve pe Amazon și așa mai departe, chiar și atunci când părinții nu vorbesc limba.

Concepția greșită # 3: Copiii vor deveni fluenți într-o a doua limbă numai dacă primesc expunere de când sunt mici sau mai mici.

Chiar dacă există un consens general că va fi mai bine pentru copii să înceapă să învețe o a doua limbă cât mai devreme posibil, cercetătorii de la universitățile din Boston arată că copiii pot atinge competența în a doua limbă până la vârsta de 18 ani și pentru ca aceștia să obțină fluența unui vorbitor nativ, să înceapă înainte de vârsta de 10 ani. În esență, plasticitatea creierului și starea de învățare sunt doi factori importanți care determină succesul dobândirii limbii a doua, indiferent de vârstă. Învățarea unei a doua limbi va facilita, de asemenea, învățarea ulterioară a altor limbi în viitor, făcând procesul mult mai ușor.

Concepția greșită # 4: cu cât copiii studiază mai riguros o a doua limbă, cu atât vor deveni mai fluenți în limba țintă.

Experții susțin că aportul inteligibil este un factor major în determinarea succesului copiilor în dobândirea limbii a doua. Ceea ce înseamnă este că trebuie să înțeleagă cea mai mare comunicare în a doua limbă, lăsând doar puțin loc de explicat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, copiii trebuie să cunoască deja elementele de bază și să aibă treptat nivelurile de intrări intensificate pentru a-și crește în continuare competența lingvistică a doua. Simpla memorare a tonelor de vocabular sau petrecerea orelor făcând teme gramaticale nu îi va face pe copii să devină fluenți în limba țintă, deoarece limbajul trebuie dobândit subconștient, iar fluența va fi obținută atunci când există o nevoie practică de a comunica în acea limbă.

Soluția Pe Care O Oferim
După ce a explorat unii dintre factorii de succes în dobândirea limbii a doua, ALS a creat lecții video captivante pe care școlarii la domiciliu le pot folosi pentru a studia eficient o a doua limbă, cum ar fi Japoneza. Unele dintre caracteristicile cursurilor de Limbă online ALS sunt:

Lecțiile sunt conduse de profesori, unde copiii pot vedea și asculta un profesor vorbitor nativ, oferind astfel contribuții autentice pentru a-și construi abilitățile de vorbire și ascultare.
Vocabularul și gramatica sunt introduse pas cu pas, astfel încât copiii să își poată construi treptat abilitățile lingvistice. În plus, explicația este dată atât în limba engleză, cât și în a doua limbă. Și treptat pe tot parcursul cursului, profesorul cursului va folosi din ce în ce mai mult din a doua limbă.
Există cursuri separate pentru clasele elementare și secundare, astfel încât conținutul să fie adecvat vârstei.
Lecțiile nu sunt doar despre gramatică, copiii vor învăța, de asemenea, multe culturi interesante ale limbii pe care o învață.
Dar nu uitați că interesul este și un factor important de succes în achiziția limbii a doua. Copiii trebuie să aibă un interes real pentru această limbă, iar lecțiile trebuie să fie suficient de antrenante pentru a-i motiva să continue să învețe. Nu în ultimul rând, ceea ce copiii pot lua cu ei din experiența de a învăța o a doua limbă este entuziasmul de a explora o cultură diferită, care poate fi o experiență eliberatoare cu totul, și ceva special de a avea pentru tot restul vieții lor!