Ce îți vine în minte când auzi „scris de mână?”Fără îndoială, mulți dintre voi vă gândiți la instrucțiuni cursive sau la scenariul meticulos al documentelor istorice. Când spun cuiva că proiectez curriculum pentru a ajuta copiii să învețe scrisul de mână, mă întreb dacă ascultătorul meu crede că încerc să întorc timpul înapoi la zilele de pană și cerneală. Mă grăbesc să corectez presupunerile inevitabile despre care vorbesc caligrafie perfectă sau insistând ca toată lumea să învețe cursiv. O inundație de tehnologii informatice, inclusiv telefoane mobile personale și tablete, i-ar putea determina pe mulți să concluzioneze că învățarea copiilor să scrie manual este o prioritate scăzută, dacă nu învechită. Într-adevăr, mulți profesori din întreaga națiune au abandonat instruirea scrisului de mână în toate formele sale, cursive sau altfel. Neglijarea abordării acestei probleme contribuie probabil la ratele de alfabetizare a scrisului și cititului națiunii noastre. Părinții care predau de acasă pot juca un rol valoros în a-și ajuta copiii să învețe cum să scrie și, în acest sens, le vor oferi un instrument indispensabil de învățare.

De Ce Să Predați Scrisul De Mână?
Deci, dacă literele frumoase nu sunt scopul instruirii scrisului de mână, ce este? Cercetările despre scriere, precum și dovezile anecdotice, dezvăluie că învățarea de a scrie manual îmbunătățește în mod unic citirea, gândirea și comunicarea—toate motivele pentru a reconsidera scrierea de mână ca o strategie eficientă de predare și o abilitate importantă de viață. Scrierea manuală are un mod aproape magic de a atinge adânciturile ascunse ale creierului, ajutându-ne să recuperăm bucăți importante de informații. Mulți oameni, poate chiar tu însuți, afirmă că scrierea manuală îi ajută să creeze, să rezolve probleme sau să-și clarifice gândirea. Mulți autori profesioniști susțin că gândesc mai bine atunci când scriu manual. Deoarece scrisul de mână ajută procesul creierului în moduri speciale, este imperativ să le oferim studenților noștri abilitatea.

Scrisul de mână este o abilitate motorie
Prin joc și interacțiunea adulților, copiii mici încep să obțină controlul asupra mușchilor lor mari și mici. Procesul este natural și este ajutat de părinți și profesori care îi încurajează să încerce lucruri noi. Exercițiile motorii mari (cum ar fi alergarea și alpinismul) și activitățile care necesită mișcări musculare mai mici (cum ar fi ciupirea, tăierea, sortarea, împingerea și tragerea) îmbunătățesc controlul motorului și pregătesc micii cursanți pentru scrierea de mână. Strivirea aluatului de joacă, construirea castelelor de nisip și împingerea mașinilor de jucărie întăresc mușchii. Utilizarea unei pensule, creioane și cretă încântă copilul pe măsură ce încep să recunoască faptul că acțiunile lor pot produce semne pe hârtie. Capacitatea unui copil de a controla un instrument de scriere se dezvoltă încetul cu încetul. Încorporarea jocului în ziua școlară a copilului dvs. îl va ajuta fizic și academic în toate domeniile învățării, inclusiv scrierea de mână.

Literele Sunt Forme
În timp ce copilul dezvoltă controlul motor, ei aud simultan povești din cărți, văd imagini și sunt expuși la imprimare pe hârtie. Înțelegerea faptului că imaginile reprezintă lucruri (adică un animal, un camion de pompieri, o casă) vine foarte devreme în dezvoltarea unui copil, dar capacitatea de a recunoaște că literele reprezintă sunete durează puțin mai mult. Denumirea formelor, cum ar fi cercurile și pătratele, este destul de simplă pentru majoritatea părinților, dar poate că ceva nu este atât de evident este că atunci când predați literele alfabetului, îi învățați practic să recunoască și să numească o formă, ceea ce este pentru ei o imagine. Mințile lor mici sunt capabile să facă acest lucru la o vârstă fragedă, de obicei între trei și cinci ani.

Abordare Adecvată Din Punct De Vedere Al Dezvoltării
Vrem ca copiii noștri să învețe, dar, în plus, vrem să se bucure de procesul de învățare. O modalitate de a hrăni dragostea pentru învățare este să vă asigurați că metodele și resursele de instruire sunt adecvate din punct de vedere al dezvoltării—că întâlnesc copilul acolo unde se află.

Când vine vorba de scrierea de mână, Squiggle Squad resources prezintă o abordare a instrucțiunilor de scriere de mână care ia în considerare atât dezvoltarea fiziologică, cât și cea cognitivă a copilului. Metodologia subliniază pașii incrementali care duc la Formarea literelor și numerelor și folosește prieteni jucăuși de animale pentru a oferi micilor cursanți modalități plăcute și intrinsec pline de satisfacții de a învăța să scrie de mână.

Copiii foarte mici (cu vârste cuprinse între trei și cinci ani) sunt pregătiți din punct de vedere al dezvoltării să urmărească „căile” pe foile de joc Squiggle Squad și, în cele din urmă, să înceapă să urmărească loviturile individuale legate de Formarea literelor și numerelor, fiecare reprezentată de un membru al Squiggle Squad. Când arată un control adecvat al degetului pe hârtie, copiii sunt gata să urmărească folosind un creion sau un marker. (În această etapă, instrumentele de scriere mai grase sunt mai ușor de ținut de mâinile mici, iar precizia încă lipsește.)

Pe măsură ce copilul crește, el sau ea va învăța să țină și să manipuleze corect un creion (de obicei în jurul vârstei de cinci ani). În acest moment, foile de joc Squiggle Squad handwriting îi ghidează pe copii în activități de control al creionului care introduc direcționalitate legată de mișcările folosite în cele din urmă pentru a face litere. Acest lucru îi oferă copilului o mulțime de practici de abilități motorii fără așteptarea suplimentară de a înțelege semnificația literelor sau numerelor.

În cele din urmă, Squiggle Squad animal friends „se joacă” împreună pentru a-i arăta copilului cum să facă formele literelor și numerelor, moment în care controlul creionului a devenit mult mai ușor pentru noul scriitor, făcând învățarea literelor mai puțin frustrantă decât ar fi putut fi altfel.

Dă-Le Darul Scrisului De Mână
Având în vedere că trăim într-o lume digitalizată, este important să regândim scopurile și beneficiile de a ști să scriem manual. Chiar dacă dependența noastră de scrierea de mână ca mod de scriere nu este aceeași cu cea de altădată, eșecul de a-i învăța pe copiii noștri să scrie de mână le va paraliza eforturile de învățare. Noi, cei care folosim scrisul de mână în mod regulat pentru cele mai simple sarcini până la cea mai complicată rezolvare a problemelor, nu ar trebui să luăm de la sine înțeles faptul că am fost învățați scrisul de mână de către cineva. Intenția ta conștientă de a—ți învăța copilul să scrie de mână îl va ajuta pe parcursul călătoriei lor de învățare și îi va aduce—și celor din jur-o viață de beneficii nespuse.

Mai multe despre autorul Holly Britton. Designerul programului Squiggle Squad, Holly Britton, M. Ed., este un specialist în curriculum și instruire cu experiență didactică în toate clasele K-8. Este autoare și vorbitoare de conferință și fostă Educatoare la domiciliu a patru copii acum adulți. Holly aduce peste 22 de ani de experiență de educație privată și publică la acest program. Holly savurează timp cu prietenii și familia ei, inclusiv calul ei, Shasta.